10 tips voor een SEO vriendelijk blog

door Folkert Mijnster op 2 December 2015

Deel dit artikel
10 tips voor een SEO vriendelijk blog

1. Weet wat je wilt bereiken met de blogpost voordat je een blog schrijft Check

Denk goed na voordat je gaat schrijven. Wat wil je dat je blog aan informatie bevat en wat wil je je klanten nou precies vertellen? Welke media gebruik je om je verhaal uit te beelden (denk aan tekst, afbeeldingen, video's etc.) En wat wil je dat je klanten doen nadat ze je blog hebben gelezen? Allemaal vragen die je eerst voor jezelf moet beantwoorden voordat je begint met het schrijven van een blog post.

2. Hoe wil je je blog post structuur eruit laten zien Check

Begin met het creëren van een heldere structuur. Alle posts beginnen zoals elk verhaal met een introductie (het introduceren van je onderwerp), daarna een middenstuk (hierin schrijf je het hoofdverhaal) en tot slot een conclusie (een samenvatting van de belangrijkste ideeën). Maak een korte samenvatting voor jezelf wat je wil schrijven in deze drie secties. Hierna kan het echt schrijven beginnen.

extra tip: Ook werken top 5-10 lijstjes met checks heel goed (zoals deze 10 tips voor een SEO vriendelijke blog), omdat ze overzichtelijk en toepasbaar zijn voor de lezers.

3. Maak alinea’s Check

Iedereen gebruikt alinea’s, maar je moet wel zeker weten dat een alinea zinvol is. Niet zomaar een nieuwe zin beginnen op een nieuwe lijn, omdat het er goed uitziet. Er moet echt een rede voor zijn om een nieuwe alinea te starten. Elke alinea moet een eigen idee of onderwerp hebben. Hiervoor moet je dus bij jezelf bedenken wat het hoofd onderwerp is van de alinea. Het idee moet zijn om met één zin het onderwerp duidelijk te maken aan je lezers. Dus als een onderwerp verschillende sub-onderwerpen heeft dan heb je meer zinnen nodig en daardoor ook meer alinea’s om het overzichtelijk te houden.

4. Gebruik titels Check

Titels maken een pagina al meer gestructureerd. Titels zijn belangrijk voor het leesbaar maken van je blog post, maar ook belangrijk voor SEO. Titels helpen zoekmachines zoals Google om lange post te begrijpen en in te delen op de juiste zoektermen voor het verbeteren van de zoekmachine ranking. Om SEO zo effectief mogelijk toe te passen is het een goed idee om je titels af te stemmen op zoektermen waar daadwerkelijk naar gezocht wordt.

Naast titels kan je ook onderverdeel titels gebruiken, deze onderverdeel titels helpen je lezer om de pagina te scannen en maakt de structuur van je post nog overzichtelijker. Gebruik je trefwoord in de onderverdeel titels, maar niet teveel, want dat maakt je post weer onoverzichtelijk.

5. Maak gebruik van signaalwoorden Check

Signaalwoorden helpen de lezer om het onderwerp uit de alinea te scannen. als je bijvoorbeeld drie redenen wil geven om een product te kopen gebruiken signaalwoorden zoals, ten eerste, ten tweede en tot slot. Ook woorden zoals; immers en desondanks zijn signalen. Lezers weten ook direct wanneer een conclusie wordt getrokken door signaal woorden als; dus, of door deze rede. Signaal woorden zijn daarom belangrijk voor de structuur van je tekst.

6. Laat je werk door een ander lezen voor publicatie Check

Iemand anders je blog post laten lezen voor publicatie is belangrijk om te zien of de lezer inderdaad het onderwerp van de post begrijpt. Daarnaast is het natuurlijk goed om schrijf-, en zins - fouten die jij over het hoofd hebt gezien door hun te laten verbeteren.

7. Optimaliseer de lengte van je tekst Check

Google houdt van lange artikelen, maar dit neemt niet weg dat te lange teksten misschien je lezers kan afschrikken. Een goede richtlijn voor een post is tussen de 300 woorden en maximaal 700 woorden. Daarnaast, een andere goede richtlijn is om de zoektermen waarop je gevonden wil worden ongeveer in één à twee procent in je teksten te verwerken. Dus in een artikel van 400 worden, vier tot acht keer. 

8. Link naar oude posts/artikelen Check

Als je ooit al iets geschreven hebt over het onderwerp waar je blog overgaat, vergeet dan niet om een link te plaatsen naar de oude post. Dit is goed voor zoekmachines en autoriteit van het onderwerp, omdat link structuur ook helpt voor je ranking. Lees daarom ook de post van Jurriaan over de 5 basis SEO tips.

9. Voeg regelmatig tekst toe Check

Regelmatig informatie toevoegen aan je website geeft aan Google aan de je website levend is. Als een website niet actief is zullen de robots van Google minder vaak de website bezoeken, waardoor het minder aantrekkelijk voor Google word om jou pagina in de zoekresultaten te verwerken.

10. Gebruik onze gratis SEO scan Check

De SEO scan wordt door ons gebruikt om een totaal overzicht van de ranking van je website te genereren. Naar aanleiding hiervan zullen wij contact met jou opnemen om een fysieke of online afspraak te maken om de resultaten te bespreken en te laten zien wat wij kunnen doen om de vindbaarheid van je website te verbeteren.

 

Zoek jij ondersteuning voor de SEO van jouw website/webshop/blog of wil jij een SEO training met het kantoor zodat je zelf effectief SEO kan toepassen? 

Neem dan gerust contact met ons op via 020 220 3700 of www.abcseo.nl/contact 

Google Partner Analytics qualified individual